chirurg, chirurgie generala, chirurgie laparoscopica

Colecistectomia laparoscopica – operatia de colecist.

Colecistectomia laparoscopica – operatia de colecist.
Feb 20, 2020

Ce este colecistul?

Colecistul numit si vezica biliara (sau fierea in limbaj popular) este un mic organ situat sub ficat de care este lipit. Primeste un lichid numit bila de la ficat prin canalele hepatice si comunica cu tubul digestiv printr-un canal numit coledoc, care trece prin pancreas si se varsa un portiunea care urmeaza dupa stomac *duodenul).

Ce functii are colecistul?

Are rol de rezervor in care se depoziteaza un lichid numit bila, secretat de ficat. La mese, colecistul se contracta iar lichidul se varsa in tubul digestiv pentru a ajuta la digestia grasimilor. Uneori, in colecist se pot forma calculi (pietre) care pot cauza complicatii si suferinta.

De ce apar pietre la colecist? Cauze si facori de risc.

Cauza nu este pe deplin cunoscuta, dar exista factori de risc recunoscuti: istoric familial, varsta de peste 40 de ani, sexul feminin, obezitatea, diabetul, folosirea pilulelor contraceptive, sarcina, pierderea rapida in greutate.

Nu exista metode dovedite care sa impiedice formarea pietrelor la colecist. Unii cercetatori afirma ca dieta echilibrata si bogata in fibre ar avea rol de protectie.

Semne si simptome ale suferintei colecistului

Semnele de suferinta ale vezicii biliare sunt variate si includ:

Durere in partea din dreapta a abdomenului, sub coaste

Greata, varsaturi, balonare

Gust amar dimineata

Febra

Icterul – coloratia in galben a tegumentului si mucoaselor – apare atunci cand o piatra de mici dimensiuni pleaca din colecist si migreaza pe coledoc (pasaj).

 Cum se stabileste diagnosticul

Medicul stabileste diagnosticul in urma consultatiei, examenului clinic, pe baza analizelor de sange si pe baza unei ecografii abdominale.
In cazuri rare, cand se banuieste migrarea uneui calcul in caile biliare si blocarea acestuia, se va indica un RMN sau un CT (tomografie computerizata).
 
Tratamentul litiazei veziculare
 
Colecistectomia laproscopica (sau operatia de colecist sau operatia de fiere) este de obicei singura metoda de tratament eficient pentru suferintele legate de litiaza veziculara (pietre la fiere).
 Pacientii cu pietre mai mici de 1 cm si care, chiar daca nu au nici un simptom, au nevoie intotdeauna de operatie datorita riscurilor majore legate de migrarea (plecarea) pietrelor din colecist pe caile biliare – risc de icter mecanic sau de pancreatita acuta.
Regimul alimentarsi tratamentul medical pot numai ameliora simptomele dar nu pot duce la vindecare.
Multi pacienti au auzit sau cauta metode de eliminare sau de topire a pietrelor. In realitate aceste metode nu sunt eficiente sau pun in pericol grav starea de sanatate prin posibile complicatii severe.

Avantajele colecistectomiei laparoscopice

-        Incizii mici – 4 incizii, una de 1 cm si 3 de 5mm – fata de incizia clasica de 15-20 cm.

-        Durere postoperatorie minima.

-        Recuperare rapida – de obicei pacientii isi reiau rapid activitatile obisnuite.

-        Spitalizare de numai o noapte.

-        Operatie cu procent mic de complicatii.

-        Reprezinta standardul de aur pe plan mondial pentru tratamentul litiazei veziculare.

Cine poate beneficia de laparoscopie?

99% dintre pacienti pot beneficia de colecistectomia laparoscopica. In trecut abdomenul operat anterior reprezenta o contraindicatie. Astazi, odata cu perfectionarea atat a aparaturii folosite cat si a tehnicii chirurgicale, au ramas putine contraindicatii pentru aceasta operatie. In general sunt legate de contraindicatiile anesteziei generale – boli cardiace severe, ciroza hepatica decompensata.

Pregatirea pentru operatie

Stabilirea indicatiei pentru colecistectomie o face chirurgul in urma consultului.

 Pentru pregatirea operatiei este necesar un set specific de analize de sange si o electrocardiograma.

Apoi un consult preanestezic. Vizita la medicul anestezist inainte de operatie este foarte importanta pentru evaluarea generala a starii de sanatate si stabilirea tipului de anestezie generala cel mai potrivit. Uneori, in urma consultului preanestezic se pot recomanda consulturi sau investigatii suplimentare la pacientii cu boli asociate semnificative. Ele sunt necesare pentru siguranta dvs.

Atentiie! In cazul in care urmati tratament cronic cu anticoagulante/antiagregante (Trombostop, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliqis/Plavix, Trombex) sa nu uitati sa informati atat medicul chirurg cat si medicul anestezist la vizita preanestezica. Ele trebuie oprite dupa un calendar specific si inlocuite cu tratament injectabil!!!

In ziua dinaintea operatiei

-        Dieta: recomand o dieta care sa nu favorizeze formarea gazelor – se vor evita excesul de legume, sucurile la cutie, bauturile carbogazoase, mesele copioase. Dupa ora 23 nu se vor mai consuma nici alimente nici lichide.

-        Igiena – recomand un dus in seara dinaintea operatiei, igiena bucala. Nu radeti abdomenul acasa!

-        Medicatia – veti lua medicamentele pe care le luati in mod obisnuit zilnic.

In ziua operatiei

-        Va rog sa ajungeti la spital la ora stabilita

-        Puteti lua medicamentele uzuale (asa cum vi s-a indicat la vizita preanestezica} cu o gura de apa.

-        Nu mancati nimic. Nu beti nimic

-        La spital se vor face formele de internare, veti merge in salon, veti citi si semna mai multe formulare de consimtamant pentru operatie si anestezie. Sa nu uitati ca puteti pune orice intrbare chirurgului!

-        Veti face apoi un dus cu sapun antiseptic cu Betadine, urmand apoi sa mergeti la blocul operator pentru ultimele pregatiri necesare operatiei.

Cum se face operatia?

In timpul operatiei veti fi sub anestezie generala. Adica veti dormi pe tot parcursul procedurii, fara a simti nici o durere. Inainte de trezire inciziile vor fi inchise cu cateva fire sau cu plasturi chirurgicali sterili special conceputi pentru a inlocui firele.

Odata instalata anestezia generala,se face dezinfectia abdomenului cu un antiseptic si se acopera complet pacientul cu materiale sterile, ramanand la vedere numai zona din abdomen se va opera. Apoi chirurgul va face cele cateva incizii mici necesare abordului laparoscopic. Prin acestea se vor introduce trocarele (niste dispozitive ce au in componenta niste tuburi subtiri) prin care se vor introduce in abdomen sistemul optic si instrumentele de lucru, dupa insuflarea la presiune controlata de CO2. 

Operatia vizualizata printr-un sistem video foarte performant si vizualizata pe un monitor mare consta in extirmarea veziculei biliare dupa aplicarea unor clipuri metalice pe structurile care conecteaza organul de sistemul biliar (canalul cistic) si sistemul circulator (artera cistica). Colecistul se extrage apoi printr-una dintre incizii. Este posibil ca la sfarsitul operatiei sa aveti un tub de dren subtire care va fi pastrat pana a doua zi.

Este foarte important sa cunoasteti detalii despre experienta chirurgului atat in laparoscopie si in chirurgia deschisa, istoricul sau profesional. Puteti sa va interesati de aceste aspecte preoperator. Si nu in ultimul rand aflati daca aveti o comunicare buna cu chirurgul dvs! Daca rezonati cu el. Pacientii care intra in operatie increzatori si impacati vor avea o vindecare simpla fara complicatii.

 Trebuie precizat ca in cazul laparoscopiei, imaginile sunt mult marite, in acest fel avem acces la detalii care nu erau posibile in cazul operatiei clasice.

Ce complicatii pot aparea in operatie sau imediat dupa?

Cel mai probabil va veti relua activitatile obisnuite la o saptamana postoperator.

Marea majoritate a pacientilor operati nu au deloc complicatii sau au foarte putine. Acestea pot incude: sangerari in timpul operatiei sau dupa, lezarea organelor vecine, aparitia de tromboze (cheaguri) in vasele mari, greata care poate apare in ziua operatiei, dureri in umarul drept care trec in cateva zile, defecte de perete la locul de insertie al instrumentelor. Complicatiile, desi rare, pot apare mai ales la pacientii care au leziuni avansate, la cei cu infectii (colecistita acuta) care nu au ajuns la timp la chirurg sau au exagerat cu tratamentul medical in speranta ca va trece. Pentru asta se recomanda ca operatia sa fie facuta in primele 10 zile de la un episod acut.

Conversia sau trecerea la operatie deschisa

In cazuri foarte rare, la mai putin de 1% dintre pacienti, operatia nu mai poate continua laparoscopic si atunci este necesara trecerea la operatie deschisa. Cauzele pot fi diverse: imposibilitatea identificarii anatomiei locale (variante anatomice), leziuni inflamatorii foarte avansate care nu permit disectia laparoscopica, sangerari intraoperatorii care nu pot fi stapanite laparoscopic, aderente puternice intre organe ca urmare a unor operatii anterioare etc.

Conversia nu este o complicatie a operatiei. Este considerata o dovada a maturitatii chirurgului care alege sa termine operatia fara a va supune unor riscuri nejustificate.

Ce se intampla dupa operatie?

Dupa terminarea operatiei, medicul anestezist trezeste pacientul chiar in sala de operatie, apoi pacientul este mutat in sectia de terapie intensiva unde va continua supravegherea pentru cateva ore. Acolo veti avea in continuare perfuzie si veti fi conectat la monitoare pe care se poate supravegea tensiunea arteriala, electrocardiograma, puslul si oxigenarea corecta a tesuturilor. Apoi veti fi transferat in salon unde veti avea in continuare perfuzie. Seara cel mai probabil veti resimti jena sau durere in partea din dreapta sus a abdomenului, dureri care cedeaza usor la calmantele administrate. In seara operatiei va veti putea ridica din pat, merge la toaleta, puteti face scurte plimbari prin salon sau sectie. Aveti voie sa consumati lichide: apa, ceai, iaurt de baut dietetic.In dimineata urmatoare aveti voie sa consumati cafea, ceai, iaurt de baut dietetic, o felie de paine, apa la discretie

Externarea

Cel mai frecvent veti putea merge acasa in ziua urmatoare operatiei. Dupa vizita chirurgului, se vor schimba pansamentele, va fi scoasa perfuzia, veti primi un calmant inainte de plecare. Apoi medicul dvs va scrie biletul de externare, o reteta cu medicamentele simple necesare cateva zile, va va oferi un regim alimentar. Nu uitati sa anuntati la vizita daca aveti nevoie de concediu medical. Acesta se va elibera numai dupa ce veti prezenta o adeverinta de la locul de munca (“pentru spital”).

Marea majoritate a pacientilor la externare imi spun ca a fost mai usor decat se asteptau.

Recuperarea postoperatorie

Dupa colecistectomia laparoscopica, refacerea este in general simpla.  Fiti activi atat cat va permite starea fizica. Recomand plimbari usoare zilnic, dar fara a obosi. Nu ridicati greutati mai mari de 5 kg in saptamana de dupa operatie.

Regimul alimentar (citeste aici) este necesar cam o luna dupa operatie si consta in consumul de alimente sarac in grasimi.

Puteti face zilnic dus (nu baie). Protejati inciziile cu plasturi rezistenti la apa care sunt usor de gasit in orice farmacie.

Puteti dormi in orice pozitie va simtiti confortabil. Nu exista contraindicatii nici pentru dormitul pe burta.

Durerile firesti de dupa operatie se combat usor cu calmantele prmite pe reteta la externare. Nu uitati ca nu sunt 2 oameni la fel. Durerea este simtita diferit de fiecare pacient. Va recomand sa luati calmantele prescrise, chiar daca durerile nu sunt de intensitate mare. Vindecarea si recuperarea sunt mai rapide.

Cand trebuie sa ma intorc la chirurg?

Nu ezitati sa contactati imediat medicul daca:

-        Nu va puteti alimenta (greata, varsaturi)

-        Nu aveti scaun mai mult de 3 zile dupa operatie

-        Faceti febra mai mare de 38

-        Aveti dureri abdominale de intensitate mare care nu trec dupa un clmant obisnuit

-        Daca apar pete rosii in jurul inciziilor sau daca observati sangerari abundente sau puroi.

-        Aveti dureri in partea din spate a gambelor.

-        Apar probleme respiratorii

Cele prezentate in acest articol incearca sa raspunda celor mai frecvente intrebari pe care si le pun pacientii. Insa nu uitati ca fiecare pacient este unic. Ca si fiecare operatie. Nu exista 2 pacienti care sa aiba evolutie identica. Fiecare pacient este tratat de chirurg in functie de bolile asociate, de particularitatile fiecaruia, de capacitatea fiecaruia de vindecare.

Nu ezitati sa veniti la un consult! Stabilirea diagnosticului, a indicatiei chirurgicale, stabilirea celei mai potrivite tehnici chirurgicale si a momentului operator cel mai favorabil va ofera cea mai buna sansa la o vindecare usoara.

Dr. Radu Marian Corneliu
Dr. Radu Marian Corneliu

Medic Primar Chirurgie Generala MedLife

Cred ca fiecare pacient are dreptul sa beneficieze de chirurgie la standardele cele mai inalte, de un chirurg cu care poate comunica, de la care poate intelege boala si tratamentul, de un chirurg care se lupta pentru fiecare succes chirurgical.