chirurg, chirurgie generala, chirurgie laparoscopica

Hernia inghinală - pregatirea pentru operație

Hernia inghinală - pregatirea pentru operație
Nov 26, 2018

Pregătirea preoperatorie in vederea operatiei de hernie, în cazul unui pacient care nu are multe boli asociate, este indicat să înceapă din ziua dinaintea operatiei.

Dieta

In ziua dinaintea operatiei se vor evita mesele bogate, in special cu alimente care baloneaza. Se vor evita legumele și fructele în exces, sucurile de fructe in special cele  îmbuteliate. Recomand administrarea de carbune medicinal in ziua dinaintea operației (2 tablete dimineata, la prânz și seara). De obicei nu sunt necesare clismele sau alte metode de golire ale intesinului.

Din seara dinaintea operatiei se recomandă post alimentar (nu beți și nu mancați nimic cu aproximativ 8 ore înaintea începerii intervenției chirurgicale). 

Masuri medicale

De obicei, in cazul pacientilor programati, cu cateva zile înainte  se recolteaza analize de sange, se face o electrocardiograma si se face consultul preanestezic. In cazul in care medicul anestezist consideraaa necesare investigatii suplimentare, acestea se vor face inainte de internare. De exemplu există pacienți cu patologie cardiacă sau neurologică, cu antecedente de infarct sau de accident vascular cerebral și, în astfel de cazuri, sunt necesare consulturi de specialitate, pentru ca actul anestezico-chirurgical să se desfasoare în cele mai sigure condiții posibile. În cazul în care urmați vreun tratament este idicat să il menționați medicului anestezist, deoarece anumite tratamente necesită întrerupere înaintea intervenției chirurgicale. Este foarte important sa anunțați atât medicul anestezist cât și chirurgul dacă va aflați in tratament cu anticoagulante (Trombostop, Sintrom, Pradaxa, Xarelto) sau cu antiagregante (Clopidogrel - Plavix - Trombex).

Pentru a putea preveni tromboza venoasă profundă , mai ales în cazul pacienților obezi sau cu anumită patologie cardiacă se va recomanda efectuarea tromboprofilaxiei cu heparina subcutanată.

Igiena

Igiena dinaintea operației este și ea foarte importantă. Înaintea intervenției chirurgicale se recomandă efectuarea unui duș cu Betadină pentu a elimina cât mai multe bacterii de pe tegument și pentru a reduce cât mai mult riscul apariției infecției. Acest duș se efectuează la spital, imediat înaintea operatiei. De asemenea recomand spalatul pe dinți imediat înainte de a fi chemat la sala de operații.

Epilarea abdomenului recomand sa se faca la spital, inaintea operatiei,  de catre personalul din sectie  (prin sadere cu lama), respectandu-se regulile de asepsie. 

După aceaastă pregătire preoperatorie pacientul este insoțit la sala de operațiii, unde se realizeaza efectiv ultimele pregătiri pentru începerea intervenției chirurgicale.

Dr. Radu Marian Corneliu
Dr. Radu Marian Corneliu

Medic Primar Chirurgie Generala MedLife

Cred ca fiecare pacient are dreptul sa beneficieze de chirurgie la standardele cele mai inalte, de un chirurg cu care poate comunica, de la care poate intelege boala si tratamentul, de un chirurg care se lupta pentru fiecare succes chirurgical.