chirurg, chirurgie generala, chirurgie laparoscopica

Factori de risc pentru aparitia cancerului de colon

Factori de risc pentru aparitia cancerului de colon
Oct 21, 2018

În acest articol o sa vorbesc despre factorii ce pot duce la apariția acestei patologii, precum și despre modul în care ne putem influența stilul de viață, în așa fel încât să scădem cât mai mult posibilitatea apariției acestei boli.

Pentru a putea să va raspund la aceste întrebari mai întâi o să va explic ce înteleg medicii prin acest cuvant ”cancer”. Ei bine, celulele sănătoase se divid ordonat pentru a menține funcționarea normală a organismului, însă atunci când ADN-ul celulei este deteriorat, celulele continuă să se împartă chiar și atunci când nu mai este nevoie, pe măsură ce astfel de celule ”greșit” divizate se acumulează, ele formează o tumoră. 

Studiile efectuate pe grupuri mari de persoane au arătat o asociere clară între o dietă tipică occidentală și riscul crescut de dezvoltare a cancerului de colon.  Deoarece dieta occidentală este bogată în grăsimi și săracă în fibre se pare că au loc fenomene de distrugere a microbilor florei intestinale și apariția unor inflamații la acest nivel, motiv pentru care se produc anumite dezechilibre ce duc la apariția cancerului colo-rectal.  Acest lucru este valabil și pentru persoanele care se mută dintr-o zonă în care alimentația este una echilibrată și bazată pe un conținut ccrescut de fibre și ănlocuită de consumul mare de grasimi și alimentație tip fast food.

În cele ce urmează voi enumera o serie de factori de risc pentru cancerul colo-rectal.

Vârsta: deși s-au descris cazuri de boală și la persoanele mai tinere,studiile au arătat  că marea majoritate a persoanelor care dezvoltă acest tip de cancer au peste 50 de ani.

Rasa: se pare că cei mai predispuși la apariția cancerului colo-rectal sunt cei din rasa afro-americană. Si în acest caz se pare că punctul de legătură îl reprezintă tot dieta, despre care știm cu toții că este predominant formată din alimente semipreparate și de tip fast food.

Istoricul personal de polipi adenomatoși sau de cancer de colon: cresc considerabil riscul de apariție sau de re-apariție a cancerului colo-rectal.

Bolile intestinale inflamatorii: cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn pot crește riscul de apariție al bolii neoplazice.

Sindroamele genetice: cum ar fi polipoza adenomatoasă familială și cancerul colorectal non polipozic, cunoscut și ca sindromul Lynch, sunt sindroame genetice de care anumiți membrii din familia dvs se poate să fi suferit și care au rolul de a crește semnificativ riscul de apariție al cancerului colo-rectal.

Antecedente de cancer colo-rectal în familie: pentru persoanele care au avut un părinte, un bunic, frate sau copil care au suferit de această boală, riscul de a dezvolta pe parcursul vieții o formă de cancer colo-rectal este mai mare.

Dieta: cu un conținut scăzut de fibre și crescut de grăsimi. Cancerul de colon și cancerul rectal pot fi asociate cu o dietă săracă în fibre și bogată în grăsimi și calorii. Studiile pe această temă sunt mixte și au arătat și o posibilă asociere între consumul de carne roșie și carne prelucrată și riscul de apariție al cancerului colo-rectal.

Sedentarismul: lipsa unei activități fizice regulate creste riscul de apariție al cancerului de colon.

Diabetul: reprezintă un alt factor de risc pentru apariția acestei boli.

Obezitatea: aici lucrurie sunt in strânsă legătură tot cu dieta despre care vorbeam mai sus, bogată în grăsimi.

Fumatul și consumul de alcool: sunt factori de risc dovediti pentru dezvoltarea cancerului colo-rectal.

Radioterapia: utilizată pentru tratamentul altor forme de cancer cu localizări diferite, poate crește riscul de apariție a cancerului de colon. Pacientii care au avut nevoie de radioterapie (atentie! Nu este vorba despre radiografii sau computer tomografii) necesita ulterior colonoscopii la intervale regulate pentru a putea depista mai devreme eventuale leziuni.

După tot ce am scris mai sus, anumiti factori de risc sunt deja banali și ne trec pe la urechi în fiecare zi cum ar fi dieta bogată în grăsimi, fumatul., alcoolul sau sedentarismul, însă reprezintă factori care țin stric de alegerile personale si de stilul de viata ale fiecaruia dintre noi. Acestia sunt factorii ce pot fi modificați, deoarece există și cealaltă serie de factori- cei nemodificabili, cum ar fi vârsta, predispoziția genetică, antecedentele familiale, bolile intestinale inflamatorii. Acest tip de factori nu pot fi modificați, este adevarat, însă ei pot fi ținuți sub control prin intermediul diverselor metode de screening, pentru ca în cazul în care boala apare, ea să poată fi descoperită într-un stadiu incipient și tratată eficient, cu rezultate foarte bune.

Dr. Radu Marian Corneliu
Dr. Radu Marian Corneliu

Medic Primar Chirurgie Generala MedLife

Cred ca fiecare pacient are dreptul sa beneficieze de chirurgie la standardele cele mai inalte, de un chirurg cu care poate comunica, de la care poate intelege boala si tratamentul, de un chirurg care se lupta pentru fiecare succes chirurgical.