chirurg, chirurgie generala, chirurgie laparoscopica

Colecistectomia - întrebari frecvente

Colecistectomia - întrebari frecvente
Aug 7, 2018

Ce este colecistul? Si de ce trebuie sa il scot?

Colecistul (fierea) este un organ de mici dimensiuni, situat in partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Are rolul de a depozita bila pe care o produce ficatul. Colecistul este de obicei operat atunci cand este locuit de calculi (sau popular pietre la fiere). Multi pacienti din cei care au calculi biliari nu au nicio simptomatologie, iar pietrele sunt descoperite intamplator, cu ocazia efectuarii unei ecografii abdominale de rutina. Insa pentru cei a caror simptomatologie este evidenta ( asa zisele crize de fiere), lucrurile sunt putin diferite. Pacientii pot avea dureri abdominale, in hipocondrul drept (partea dreapta-sub coaste), in epigastru, senzatie de greata, varsaturi, dureri de cap.

Pot incerca tratament naturiste?

Exista din ce in ce mai multi pacienti care doresc sa apeleze la tratamentele naturiste, insa singurul tratament pentru eliminarea calculilor biliari este operatia.

Complicatiile care pot sa apara in urma neglijarii acestei patologii sunt numerosi si mult mai dificil de suportat de pacient decat este operatia- mai ales daca acesta este efectuata in sistem programat intr-o perioada de "calm a colecistului".

Exista alte metode de a sparge pietrele de la fiere?

Nu. Spre deosebire de calculii renali, unde pietricelele pot fi "sparte" ,in acest caz calculii trebuie eliminati prin intermediul operatiei.

Se scot doar calculii sau si colecistul?

Deoarece colecistul este principalul rezervor de calculi se scoate colecistul cu totul- tocmai pentru a nu mai exista posibilitatea aparitiei altor calculi.

In ce consta operatia?

Colecistectomiea laparoscopica reprezinta “golden standard-ul” pentru tratamentul acestei patologii. Trebuie tinut cont insa de faptul ca exista posibilitatea sa aveti contraindicata interventia laparoscopica ( sindrom aderential, obezitatea morbida, sarcina in trim III), insa acest lucru il puteti descoperi numai in momentul in care aveti o discutie deschisa cu medicul dvs.  Intr-un procent de 99% pacientii din Romania beneficiaza de tehnica laparoscopica.

Auzim foarte des de operatia cu laserul, ei bine nu prea are nicio legatua cu laserul, ba mai mult instrumentele seamana cu niste andrele lungi cu care bunicele noastre crosetau puloverele.

Laparoscopia consta in efectuarea unor incizii mici  ( 4 incizii in cazul colecistectomiei) 2 incizii de 1 cm si inca 2 de 0,5cm. Se introduce CO2 in abdomen pentru a se crea o camera de lucru. Se introduc trocarele in fiecare din inciziile mai sus amintite si prin intermediul trocarelor se introduc instrumentele de lucru. Pe un monitor chirurgul observa tot ceea ce este in abdomen.  Astfel are posibilitatea de a efectua o explorare corespunzatoare a tuturor organelor aflate in abdomen.

Cat timp dureaza operatia si internarea?

Durata operatiei poate varia de la o ora pana la 2-3 ore cel mult, in functie de stadiul in care va prezentati la medic, de ceea ce se poate descoperi intraoperator. Durata operatiei depinde de mai multi factori, unii care tin de pacient, altii care tin de chirurg.

In ceea ce priveste durata spitalizarii, in general 24 de ore sunt suficiente pentru marea majoritate a paientilor.

Ce trebuie sa facem inainte de operatie?

Mai multe raspunsuri puteti gasi si in articolul meu in care descriu operatia, pe care il gasiti AICI

In general nimic special. Pacientii care sufera de diverse alte patologii, cum ar fi cele cardiace, neurologice, pulmonare este posibil sa aiba nevoie de o revizie a starii la momentul la care se decide efectuarea interventiei chirurgicale, pentru pacienti fara alte patologii pregatirea pentru operatie este una simpla, consta intr-un post alimentar cu cateva ore inaintea operatiei.  Nu se efecueaza clisem, sau curatarea intestinelor cu absolut nicio substanta.

Care este perioada in care ma voi recupera complet?

In medicina cuvantul "depinde" este la ordinea zilei, deoarece tratam oameni, nu boli. Astfel in medie 2 saptamani sunt suficiente pentru marea majoritate a pacientilor. Dupa aceasta perioada pacientii revin la un stil de viata normal.

Ce regim tinem si cat timp dureaza acesta?

Raspunsul la aceasta intrebare a fost dezvoltat pe larg intr-un alt articol …. Link cu articolul. Insa pe scurt- recomandam pacientilor sa tina un regim mai sarac in grasimi, cu mese mici si dese in primele 2 saptamani- perioada in care organismul se adapteaza cu noua organizare si cu lipsa colecistului.

Se recomanda acest regim tocmai pentru a evita aparitia senzatiilor de greata si varsaturi.

Ce complicatii pot sa apara?

In general colecistectomia laparoscopica este o operatie la care complicatiile survin foarte rar. Complicatiile din timpul operatiei sunt comune la orice interventie chirurgicala. Acestea pot include sangerari, leziuni ale cailor biliare, leziuni ale organelor vecine. Aceste complicatii sunt insa rare.

Dupa operatie pot aparea in cazuri rare mici sangerari la nivelul inciziilor, inflamatii la acest nivel. In cazul in care dupa operatie apare febra peste 38 gr, trebuie sa luati legatura cu chirurgul dvs.

La cat timp pot face dus dupa operatie?

La 2-3 zile dupa operatie se poate face dus cu plasturi rezistenti la apa.

Ma pot ingrasa dupa colecistectomie?

Nu exista studii care sa arate vreo legatura intre operatia de colecist si ingrasare.

Pot face cancer daca nu am colecist?

Nici un studiu nu a confirmat pana acum o posibilitete de a dezvolta vreun cancer datorita lipsei colecistului

Daca nu mai am colecist, nu oboseste ficatul?

Nu. Nu oboseste ficatul! In mod normal, ficatul "fabrica" intre 1200-1500 ml de bila pe zi, care se varsa continuu in duoden. Colecistul reprezinta numai un mic rezervor de cca 40-50 ml (3% din bila secretata). Lipsa acestuia nu va influenta functionarea normala a ficatului

Dr. Radu Marian Corneliu
Dr. Radu Marian Corneliu

Medic Primar Chirurgie Generala MedLife

Cred ca fiecare pacient are dreptul sa beneficieze de chirurgie la standardele cele mai inalte, de un chirurg cu care poate comunica, de la care poate intelege boala si tratamentul, de un chirurg care se lupta pentru fiecare succes chirurgical.