chirurg, chirurgie generala, chirurgie laparoscopica

Regimul alimentar după colecistectomie

Regimul alimentar după colecistectomie
Aug 7, 2018

Majoritatea pacientilor dupa operatia de colecist( fiere) ma intreaba ce ar trebui sa manance. Daca ati suferit recent o operatie de colecist ar trebui sa fiti foarte atenti la dieta alimentara pe care trebuie sa o abordati in perioada de dupa operatie. 

Va pot oferi cateva sfaturi care sa va ajute sa depasiti aceasta perioada mai usor, sa va ajustati treptat aceste modificari ale regimului alimentar fara a avea parte de discomfort abdominal. 

Colecistul este un organ in forma de para situat in partea dreapta, sub ficat. Nu este un organ vital, insa va ajuta sa digerati alimentele grase. Stocheaza, concentreaza si secreta bila pe care ficatul o produce. 

Dupa operatie ficatul produce tot atata bila, insa in lipsa colecistului este posibil sa aveti dificultati de a procesa grasimile. Mai mult de jumatate din pacienti au probleme cu digestia grasimilor in primele 30 de zile de la interventia chirurgicala.

Asa cum am spus mai sus o sa va ofer cateva informatii care o sa va ajute sa va reluati toleranta digestiva cat mai usor.

 1. Reincepeti alimentarea gradual- in primele zile de dupa operatie ar trebui sa optati pentru alimente lichide: supa, compoturi de fructe, iaurt cu 0% grasime. Ulterior adaugati si alte alimente. 
 2. Al doilea principiu ar avea la baza portiile mici si alimentele sarace in grasimi. In aceasta privinta imi sfatuiesc pacientii sa evite alimentele prajite, mancarea care produce balonare( varza, fasole, mazare). De asemena sunt recomandate mesele mai dese si mai reduse cantitativ. Cantitatea de grasimi a unei mese de aproximativ 1800 cal, nu trebuie sa depaseasca 60 grame de grasime. 
 3. Evitati alimentele grase care va pot crea un discomfort abdominal. Aici amintim:
  • Cartofii prajiti si cipsurile
  • Carnea grasa, carnati, carne tocata, 
  • Branzeturi grase, smantana, lapte gras, frisca, inghetata
  • Pizza, paste
  • Margarina si unt
  • Sosuri, 
  • Piele de pui sau de curcan
  • Ciocolata sau dulciuri concentrate.
  • Mancaruri condimentate,
 4. Fructele si legumele- in prima luna ar fi indicat sa le consumati fierte sau coapte. In perioada postoperatorie ar trebui evitate  nucile, alunele, semintele.
 5. Notati pe o foaie de hartie efectele pe care le observati dupa anumite alimente. Majoritatea pacientilor isi pot relua toleranta digestiva complet la aproximativ o luna de la interventia chirurgicala, insa daca observati ca vreunul din urmatoarele simptome persista este bine sa discutati cu medicul despre ele. diaree, mai mult de 3 zile de la operatie. Dureri abdominale la mai mult de 5 -7 zile de la operatie. Greturi si varsaturi mai mult de 3 zile de la operatie. Imposibilitatea de a avea scaun sau gaze in primele 3 zile de la operatie.

Acestea sunt cateva din lucrurile pe care ar fi indicat sa le faceti pentru a avea o perioada de recuperare mai usoara. Desigur prin prisma mesieriei – tratam oameni nu doar boli si tot ceea ce presupune actul medical se poate adapta ficarui pacient in parte de aceea este indicat sa avem aceste discutii inainte de interventia chirurgicala pentru a putea sa realizam impreuna un profil personalizat ficarui pacient.

Dr. Radu Marian Corneliu
Dr. Radu Marian Corneliu

Medic Primar Chirurgie Generala MedLife

Cred ca fiecare pacient are dreptul sa beneficieze de chirurgie la standardele cele mai inalte, de un chirurg cu care poate comunica, de la care poate intelege boala si tratamentul, de un chirurg care se lupta pentru fiecare succes chirurgical.