chirurg, chirurgie generala, chirurgie laparoscopica

Hernia inghinala - definitie, cauze, diagnostic.

Hernia inghinala - definitie, cauze, diagnostic.
Aug 7, 2018

Ce este hernia inghinală și din ce cauze apare?

Hernia inghinală este un defect al peretelui abdominal, care se poate produce prin orificiile constitutional slabe ale abdomenului inferior. Pacienții o percep ca pe o ”umflatură” sau ca pe o „gâlmă” care crește la eforturi sau tuse și care se reduce în momentul în care ne intindem in pat. Ea poate să apară unilateral ( pe o singură parte) sau bilateral ( atât în stânga, cât și în dreapta), în partea inferioată a abdomenului.

 Se cunosc o mulțime de factori de risc în acest moment care sunt favorizanți pentru apariția herniilor. Tusea, constipația, efortul fizic, creșterea presiunii intraabdominale,sarcinile multiple,  sexul masculin, sunt doar o parte din cauzele ce pot duce la apariția unei hernii inghinale. Se accepta ca fiind factor favorizant si calitatea slaba a tesutului conjunctiv, acesti pacienti putand dezvolta si varice hidrostatice, hemoroizi etc.

Orice hernie odată apărută, are tendința de a evolua, mărindu-și volumul, mai ales dacă se mențin condițiile care au dus la apariția ei ( efort, tuse, constipație, slăbirea peretelui abdominal).

 Evoluția herniei poate merge, și acest lucru se întâmplă de obicei, spre complicații, in lipsa operației. Cea mai gravă complicație este strangularea – complicație ce apare brusc, fără a exista o corelație directă între volumul herniei și apariția complicațiilor.

Diagnosticul herniei nu este unul dificil care să implice prea multe investigatii. În majoritatea cazurilor este necesar un simplu examen clinic. În cadrul examinării clinice, chirurgul va verifica orificiul extern al canalului inghinal, punctele herniare sau impulsul la tuse. Pentru diagnosticarea herniilor mici sau confirmarea diagnosticului clinic, de obicei apelam la ecografia de parti moi care ne atata cu precizie structura peretelui abdominal in dinamica si automat defectele parietale.

Unicul tratament pentru orice hernie este operația, care se poate realiza clasic sau laparoscopic. !!! Nu este recomandată sub nicio formă utilizarea de centuri sau bandaje compresive- datorită faptului că oricum nu vor vindeca boala, ba mai mult vor aduce modificări structurilor anatomice, pe care ulterior va fi dificil pentru chirurg sa le refacă.

Dr. Radu Marian Corneliu
Dr. Radu Marian Corneliu

Medic Primar Chirurgie Generala MedLife

Cred ca fiecare pacient are dreptul sa beneficieze de chirurgie la standardele cele mai inalte, de un chirurg cu care poate comunica, de la care poate intelege boala si tratamentul, de un chirurg care se lupta pentru fiecare succes chirurgical.